Policija

— 1122 —

Систем кодекса оснива се, као што рекосмо, на пермутацији појединих слова, чије комбинације иду у милионе. Материјал је сређен према логичкој потреби једног полицијског саопштења. Тај материјал бржљиво састављен и сређен, почиње са персоналијама једног лица, описа бегунца или какве нађене лешине, да се затим поглавито бави „бегством“,. „Ххватањем“ и описом покрађених ствари, и т.д. Свака реч која би се могла појавити у једном полицијском телеграму има своју посебну ознаку.

Прва комбинација почиње са аав. Она значи на пр. стар. · Друга почиње са аас, и значи млад. И те комбинације нижу се редом, све до аа;, што значи пунолетан. Затим долази: друга комбинација са ађа што значи једну годину стар. Ређају се затим: абб, абс, ађа, и т. д. све до абх. Када су употребњена сва пермутовања ове комбинације, све до 222, настаје комбинација са словом ђ, са пермутовањем целе азбуке — од. Ђаа до ба; и од бба до ббг. На тај су начин слова употребљена на првој, другој и трећој линији.

Кодекс омогућава нарочитим знацима све могуће податке о годинама старости, надлежности, вероисповеди, омогућава чак и најмање ниансе у опису једнога лица, Тако на пр: бђЕ значи: германског типа; бој дугачке, натраг зачешљане косе, а4!у: у левом оку слеп или: др значи: четврти прст десне руке. Он означава све податке појединих личних својстава, На пр: едд: патолошки лажов и о телесном стању. Овим кодексом могуће је до детаља дати опис и начин одевања. На пр. На значи: мантл персијског руна. Ехе, на левој нози потпетица. је искварена. Означава такође и све предмете које човек собом обично носи. На пр.: сђи: кишобран од полу свиле. Или бер: женска ташна од црне лаковане коже. На крају кодекс садржи све могуће позиве професија и звања, све мо– гуће деликте, чак и нарочите системе појединих злочина, алата, и прави лексикон свију предмета који би могли бити предмет каквог злочина. На пр.: Ккђу, женски сат на бразлетни опкољен брилијантима; ККг кризопас, Кје анаморин, кг! сребрне кашике, и т. д. Документа, новац и новчане вредности, ствари разне врсте, оружје, животиње и т. д. могу са три слова бити означене. ОБегство, његов правац, као и све мере ва хватање могу се потпуно сигурно са ова три