Policija

— 1124 —

омогућити и самим националним властима међусобна саопштења за чисто полицијске потребе, што ће донекле заменити полицијску шифру, која не само да је непогодна, већ својим основним рђавим принципом не служи ниуколико своме правом цаљу.

МБ.

О ЛАЖНИМ ПАСОШИМА.

Свршетак.

КА

Потпуно исправљање лажног пасоша врши се на тај начин што се набаве пасошне књижице, штамбиљи појединих власти и факсимили лица која исте потписују. Са мало вештине и обазривости, овакви се пасоши могу фабриковати на велико.

Тако је познато, ла је у октобру 1924. у Берлину била откривена читава фабрика за прављење лажних пасоша. У 27 фијока, лежали су пажљиво сложена и регистрована, готови за употребу, преко 3000 штамбиља разних власти др'жавних полиц. комесаријата, са преко 1000 факсимила потписа равних чиновника, поред једне велике количине делом лажних, делом исправних докумената, као домовница, крштеница и 1, д. са мноштвом пасошних формулара свију могућних држава, Ђило је ту пасоша већ готових, у раду, шематички припрем-Љљених, јер је ова фабрика поред огромне количине већ готове робе по наруџбини, непрестано фабриковала и нову за својлагер.

А како се може дуго далеко и згодно путовати са оваким „лажним пасошем најбоље нам доказује пример неког Исидора Першата који је јула м, 1925. био притворен у Бечу. Његов је пасош био потпунб лажан, фалсификован, фабрикован у Берлину, али зато ипак снабдевен са истинитим визима свију "земаља. Першат је обишао не само целу Европу, већ и Азију и Афри«у, ·

Према овоме лако се да разумети суд, који је недавно 'изрекао о пасошу председник бечке Полиц. Дирекције рекавши; "Са гледишта опште безбедности, пасош је потпуно без вред~