Policija

— 1125 —

ности, Варалице, провалници и друге битанге, имају сваки по неколико пасоша изврсних у сваком погледу, путници пак, чији пасош није каткад у реду, обично су сасвим исправи» грађани.

Овде нам се само по себи намеће једно питање; шта ср до сада предузеле власти у борби противу овога зла, |

Пре рата, за ово чак није ни било великих потреба, ал: после рата, кад је свако путовање скопчано са безброј разних формалности, тражња лажних пасоша постала је много већа, с тога се данас све власти налазе побуђене да против овога предузму енергичну борбу, сматрајући да мора на првом месту да поклоне пасошу нарочиту пажњу, као документу о идентитету. Пошто се доказало да су сва досадања средства предострожности недовољна и несигурна, (званични формулари, штамбиљи, потписи органа власти које пасош издају, фото: графије власника, његов лични опис и његов потпис) потребно. једа сама наука и техника пруже нова средства којима би се могло фалфисиковању пасоша стати на пут,

И сама се бечка полиција интересовала 3а ова питања, у коме се циљу била обратили разним факторима чије би стручњачко знање и искуство могло помоћи решењу овога проблема. Тако је, наводимо само ради примера, један бечки инжињер г. Јозеф Ерлих, поднео бечкој полицији један свој проналазак којим би се могло фалсификовани документи одмах познати, Он се поглавито састоји у томе, што би докуменат“ издат од стране власти био превучен, премазан, једном нарочитом безбојном течношћу која реагира само на извесне фарбе (црвена, плава) Међутим примена овога у самој практици показала се несигурна.

Такође и бечка,државна штампарија, као и многи други слични заводи, на захтев бечке полиције, бавили су се понаособ. овим питањем, Али све је довело до једног ревултата, који нам. јасно показује да у истини још немамо никаквих средстава која би се као сасвим ефикасна показала у борби противу лажних пасоша. Само у заједници са читавим низом мера предострожности могло би се у овоме доћи до каквог сигурног успеха, али из којих треба искључити сва она средства која би вахтевала веће издатке или какав нарочити апарат.