Policija

— 126 —

Мере, које би у својој заједници могле ефикасно послужити, а не би биле скопчане са нарочитим издацима, према сопственом испитивању, могле би бити следеће:

1. — Перфорирање званичних формулара.

Ова мера спречила би могућност да се ваде или домећу поједини листићи исправног пасоша, као на пр, они који носе „лични опис. Ово перфорирање састојало би се у томе, што "би свака власт која издгје пасош, овај већ потпуно готов, нарочитом за то машином избушили. Ово бушење би морало "бити на сваком поједином примерку на различитом месту учињено, тако да се ни мало не би могло поклапати са два примерка. Поглавито би било целисходно, када би се овим "перфорирањем у документу избушило цело име његовог вла«сеника. Али оваква би машина била доста скупа. и рад врло компликован. Довољно би с тога било, када би свака власт Жили држава) употребљавала увек само једну реч, као на пример: Република Аустрија. На тај начин за ово би била потребна само једна обична машина за перфорирање, без нарочитих замењујућих слова.

Перфорација, ако се чини када је псаош већ потпуно попуњен, треба да прелази преко имена његовог власника или личног описа. Тиме би се замењивање ових података Лако отежало. Поред овога, запушавање перфорација или њихово уклањање на овим местима увек би се лакше могло приметити.

Начин, како бечка полиц. дирекција перфорира пасоше жоје издаје, не служи своме правом циљу. Перфорирање пасоша врши се још при самом повезивању књижица у штамтарији, стављајући два слова Е. А. у левом ћошку, месту где «се обично ништа не пише. На тај начин листићи се из пажсоша комотно могу замењивати, јер су у- већини случајева перфор“на места код свију пасоша истоветна и потпуно се токлапају.

2. — За пасошне листиће треба употребити нарочиту импрегнирану хартију, која је јако осетлива према свима хемијским средствима којима се „пере“ мастило, т. · зв. папир ситурности. (Зјсћегће! рагег)

Ластићи које бечка . државна штампарија ставља у па„соше јесу од овакве хартије. Али се у криминалном лабарато-