Policija

— 12 —

се дужник поред продаје својих производа бави и куповином у циљу препродаје; а кад то није утврђено онда се из саме чињенице, што је он испод свога потписа на меници ставио да је по занимању економ не може узети, да је он и трговац, и да према томе има места примени 5 18 зак. о устр. трговачког суда“.

М. Кривична неодговорност.

1. Повериоци зеленаши, искоришћујући тежак положај сељаков, осигуравају се у свима правцима, да сељаку онемогуће одбрану и доведу га у положај немоћног дужника који мора све да плати, да би очувао бар част и слободу. Отуда долази, да се сељаци често на меници потписују као трговци или економа'), те да тиме повериоцу даду довољно јемства да се питање о меничној неспособности због сељачког статута неће ни појавити; под претњом да ће их повериоци тужити за фалсификат или превару, услед које се бојазни сељаци уздржавају од одбране, они плаћају под тешким условима своје лакомислено узете обвезе. По сазнању овој зеленашкој пракси пришли су и неки новчани заводи у земљи у чијим се трезорима налазе сељачке менице на милионе. И по неком отштем мишљењу које влада у народу, овај страх од кривичне одговорности има силан утицај на простодушног сељака, који постаје сваким даном све већа жртва безочног зеленаштва.

По нашем мишљењу ствар овде стоји овако:

2. Пок. Ђорђевић, у својој поменутој књизи (стр. 93/4) вели следеће:

„Менично неспособном потписнику менице није допуштено, да се по својој вољи прави да је менично способан; он се дакле не може уздржавати, да не чини приговора (ехсерно) да је менично неспособан; другим речима, није му допуштено "да пропусти доказати своју меничну неспособност и тиме

5) Ранија судска пракса—о. 0. К. С. од 2/М 1. 1907 приказана уз 5 77 трг. закона (Никетића, издање, 1914 стр. 36) узимала је да „економ“ није исто што и „земљорадник“ те се зеленаши задовољавају још увек са ознаком „економ“ као равнозначајној са „трговац“, не знајући за ново гледиште К. С, (од 23/8. 26 ХМ 6769) по коме се „економ“ сматра као и „сељак“.