Policija

— ПА —

доказ да је и тада и у време издања менице био сељак, што му полицијска власт и уважава, и тражи заштиту из % 471. т. 4. а гр. с. п., при чему поверилац остане без наплате и подиже редовну кривичну тужбу због преваре из 6 253. тач. 1. у вези 5 251. к. 3.

И једно и друго стање доводи како суд тако и полицијску власт пред једно врло деликатно питање: да ли по: стоји у томе кривично дело или не постоји. Како на први мах изгледа, да због постојања потписа са назначењем статуса трговца или економа или и без тога и пријема новца, уз порицање меничне обвезе, постоји извесна обмана, то се човек поводи за тим, да ће одмах у томе бити и кривично дело преваре. Међутим ствар не стоји тако. А ево зашто.

Пре свега, као што се из, у почетку, цитираних законских текстова види, законодавац нигде не тражи, да се на меници поред потписа меничног дужника мора ставати лични статус (на пр. трговац, чиновник или др.), те је сасвим безначајно за важност или неважност менице стављање или изостављање личног статуса. Осим тога немогуће је претпоставити, да ће се један зеленаш као приватно лице, или њему подобан какав новчани завод у коме постоји цензурни одбор, дати обманути од дужника, да није сељак већ да је менично способно лице. И на послетку дужност је повериоца да сам води о томе рачун, каквом лицу даје кредит, О чему они води рачун, те је немогуће говорити, да се он дао обманути, али и кад би се дао обманути, та обмана није одмах и превара.

4. При томе је опет од особите важности, што се закон за појам преваре не задовољава постојањем саме обмане, него захтева нешто више, на име: да ко другога лукавим и лажним представљањем или изопачавањем и прикривањем шстине наведе да што на уштрб свога имања учини (или не учини), или овога подржава у заблуђењу у коме се он налази у погледу предмета самога уговарања.

___ Како су наређења 8 78 трг. зак. и 6 4711 т. 4, а гр. с.н. јавно-правног карактера, то је логичан закључак из тога, да држава не може казнити повреду оних уговора, којима она одриче правну важност, а она одриче меничном уговору, где је сељак менични обвезник, менично-правну важност, и упу= ћује повериоца у област грађанског правосуђа. _