Policija

1 А

ачигледности јасно. Ту се вели: „За извршење пресуде не могу се узети у попис...

4. а. Земљодељцу и т. д.“ а то значи, да онај коме се узимају ствари у попис мора у томе тренутку пописа бити земљоделац.“)

И ако се менична способност меничних обвезника цени по времену стављених потписа на меници, ипак би се могло теоријски десити, да један трговац, који је по меницама као такав осуђен, поставши сељак после осуде, тражи и добије благодејање из 68 47'. т. 4. а гр. с. п., јер је до пописа и наплате дошло у времену кад је престао бити трговац и био земљорадник, који статус држава узима у нарочиту заштиту.

Ова заштита, и ако изгледа доведена у опасност од стране зеленаша, није стварно ничим умањена; сељак треба да је тражи и мора је добити у пуној мери.““)

Д-р Душан М. Суботић.

НЕКОЛИКО РЕЧИ О КРИВИЧНОПРАВНОЈ ОДГОВОРНОСТИ ПОСЛОВОДЕЋИХ ОРГАНА ТРГОВАЧКИХ ПРЕДУЗЕЋА ПРИЛИКОМ БАНКРОТСТВА.

1. Реч „банкрот“ је италијанског изговора. Новчаном ме-_ њачу, који је постао инсолвентан, разбијали су пословни сто, а овај — „бапсогоно“ је био символом обуставе плаћања. Свака презадуженост (инсолвенција) има као последицу, да веровници губе своје очековано плаћање. У нашим крајевима бавило се казнено право са банкротством тек у Сопз о Ст:" питаш Тћетедапа из г. 1768; прогласила га је за „тазшт“.

5) Становници оних села, која су разним указима проглашена за вардзице ни вароши, нису постали кроз те указе варошани нити су добили пасивну меничну способност, већ су остали у смислу трговачког закона и даље сељаци, ако се само баве ратарством које им је главно занимање.

##) Колико је ова заштита сељака потребна и важна види се и из тога што чувени немачки правник Регпариго, Паз ђигоетсће Кесћ,, 1901, Ва. :/2, стр. 298. вели: „Бапфеше дегтеп Отшпаз ке штег ешет сезаззеп Кепепгасе за Ни меспзе ши аћо 21 ешагеп, дате об зуб пасћепзег“, дакле жели да се постигне у Немачкој оно што ми већ давно имамо, само што он сматра, даље, да је то код њих немогуће провести.