Policija

<= 198.

чава да се после тога сви они доведу у везу са једном даљном заједничком идејом.

а) Право одговора у случају клевете или увреде. Ту се право одговора, појављује као средство да се одбије један противправан напад. Ништа разумљивије него дати, у случају насртаја на нечију част или углед, сходна средства нападнутоме за одбијање напада. Није довољно што ће нападнути моћи на суду доказати да је увређен или оклеветан, и тако издејствовати казну за нападача. Равнотежа, која је на његову штету повређена нападом преко листа, неће казном нападача бити потпуно васпостављена; она ће најбоље моћи бити повраћена, ако се нападнутоме дозволи, да пред ону исту публику. која је дознала за напад, изнесе и своју одбрану. А то је једино могуће, ако се омогући нападнутоме, да натера лист у коме је напад штампан, да оштампа и његов одговор, и то у што краћем року, док је још у памћењу публике, оно што је изнешено против њега. У овом случају право одговора, као средство да се одбије један противправан напад, почива на истој идеји на којој и право нужне одбране.

в) Сасвим другојаче стоји са правом одговора у случају критике, у ма ком виду, и случају напада без клевете или увреде. Ту се не може рећи да је оно једна примена, једна форма нужне одбране, јер критика није противправан напад. Објашњење и и оправдање права одговора у овом случају треба тражити на другој страни.

Пре свега треба приметити да између онога, што у овом случају изазива употребу право одговора и повода праву одговора у претходном случају, постоји велика разлика са тачке гледишта друштвених интереса. Од клеветања и вређања друштво нема никакве користи. Клевета и увреда су, као и сва остала дела, чак противне општим интересима; оне вређају јавни морал. Зато се законодавац и стара да их сузбије. Напротив, објективно, па макар и строго, јавно критиковање поступака појединаца или власти путем штамле у општем је интересу. Тиме се не кужи друштвена атмосфера као клеветама и увредама, већ напротив прочишћава. Зато законодавац и дозвољава те критике; као корисне он их ставља ван казне. Он то чини прецизирајући и уско ограничавајући случајеве у којима постоје кривична дела клевета или увреда.

„Полиција“ 3