Policija

— 128 —

бодом. У вишем интересу слободе потребно је ограничити слободу штампе. То није, дакле, само по себи ништа „реакционарно“. Потребно је видети у чему се састоји то ограничење. Међутим код нас су неки публицмсти свако ограничење слободе штампе огласили за назадњачко. По њима, у свакој истински слободној земљи закон о штампи треба да садржи само један члан, у коме треба да стоји: „Штампа је у овој земљи слободна“.

Нас се овде не тиче проблем регулисања слободе штампе у његовој целини, како се он поставља код нас и како би га требало решити. То је још у почетку ове студије наглашено. Нас интересује једино питање, колико је оправдана установа права одговора, које се преставља као ограничење слободе штампе. Ради тога ми ћемо, прво, видети на чему почива право одговора, а затим, какав је његов карактер.

1. Основ права одговора.

Постојање права одговора објашњава се и оправдава на разне начине. Обично се у њему види једна форма нужне одбране. Француска доктрина и француска судска пракса скоро су једнодушне у томе. “Извесно је да законодавац сматра право одговора једино као средство одбране... Изазао је један лист. Он садржи нападе на неко лице, или неке индискреције које се тичу тог лица: том лицу се признаје право нужне одбране“ !). Право одговора није ништа друго за француски Касациони Суд до право нужне одбране, које се оснива на нужности да се грађани заштите од могућих злоупотреба штампе =). Ипак, мени се чини да се сви случајеви употребе права одговора не могу објаснити идејом нужне одбране. Одбрана претпоставља напад, а нужна одбрана противправан напад; међутим право одговора постоји и ван сваког напада: оно постоји чак и у случају кад је неко на похвалан начин поменут у неком листу. Зато ми се чини да треба разликовати разне случајеве употребе права одговора и дати за сваки од њих сходно објашњење. Ништа не спре-

) Бетоптег наведен код Јоззегапд-а, у р. Р. 1924, 1, 99, сој. 2. >, Одлука од 17 јуна 1898 (р. Р. 1899, 1; 289). Види и одлуке наведене у Соде "Репа! (Рене СоПесНоп Рапог) Ранв, 1925, р. 738, п, 5.)