Policija

— 139 —

више специјалних уреда, споменућу још чињеницу, да је бирократизам највеће страшило новог доба, те би умножење уреда само појачало и подјарило кивност народа против чиновништва, „које живи на рачун опорезованих“.

Из стручног становишта морамо закључити, да је главна благодеш устава и закона о општој управи у шоме, шишо уводи најмањи број потребних управних надлежности и ликвидира све друге специјалне уреде опште управне струке. Државна управа признаје у пословима опште управе само среског поглавара, великог жупана и министра. Ориентацији народа је та једноставност поред многобројности управних. струка еминентног значења. Тако се манифестује теденца поједностављења управе и ослобођење испод злогласног бирократизма. Није пак доста, да по што — по то проведемо деконцентрацију државне управе; растерећењем омогућујемо централи вршење смотреног рада у њеном важном подручју. Главна задаћа централе је данас организирање управних власти. Ту треба надасве пазити, да се у свима министарствима поступа. складно и да се тачно држе основних праваца о организацији власти, о којима треба да закључује министарски савет. Буде ли се централа прихватила тога посла свом брнжљивости и озбиљности, имат ће доста захвалвог рада, јер ће тиме прокрчити пут доброј управи и задовољству народа.

Врховно вођство целокупне администрације упослит ће централу то више, јер ће се морати старати, да се деконцентрација управе не буде криво тумачила; управа се у појединим областима не може увек вршити по различним начелима без обзира на околину и без уважења утицаја управних акта на целину или шеру околину ван обласних међа. Овде мора врховно вођство управе донети коректив, да деконцентрација управе не буде уродила непријатним плодом.

Још већу важност, коју убрајамо к одличним дужностима нентрале морамо полагати на врховни надзор над управним областима и органима. Уверени смо, да би пооштрено надзорство отпргвило многе недостатке у управи, као и неповерење, које је данас главни узрок комплицираности управе и побуђује у централи отпор против деконцентрације. Надзор