Policija

— 140 —

је нужан у свим инстанцама и у свим струкама управе, ако „желимо у јавним функционерима дигнути осећај одговорности. Буде ли централа вршила своје послове у смислу захтева врховне управе и узвишености свог делокруга, онда ће без "бојазни моћи препустити размах деконцентрацији, да се развија "онако, како јој буде казивао развој културе и дух времена. Др. Отмар Пиркмајер. Велнки жупан, Марибор.

РЕФОРМЕ ПОЛИЦИЈЕ У ИТАЛИЈИ

(Свршетак)

Нарочити одељак новог полицијског законика садржи, "строге пропасе за исељавање на страну (езраћо), у циљу да никакво лице не пређе без дозволе преко граница. Остају нетакнути прописи из области социјалне-политике у погледу "исељавање радика, о којим води рачуна генерални исељенички комесаријат и његови органи по унутрашњости и на гранидама, односно у приморским лукама. Новим прописима иде зе се затим да се ограничи уопште путовање Италијана на страну, а нарочито антирежимских елемената. Фашистички "органи на граница, као и жандарми имају, по новом закоНику дужност да „по сваку цену“ спрече „илегални прелаз граница“ и да се у ту сврху послуже оружјем.

Нова је установа што полицајска власт може да писмено „опомене“ једно лице и да га позове на добро владање (510 аеаттотглае). Али по истим новим прописима може провинцијална полицијска власт такође кон"Финирати свако „опасно лаце и одмах га стражарно допратити у односно место; н. пр. у Сардинију (6ЕНио деј соттпо). Жалба нема одгодне моћи, И раније је било у Италији прописано, да се опреме опасни зликовци у т. 3. „присилна 60„Равишта“ (дотасшосоато). Али сада не треба да човек буде зликовац и као такав бар једанпут осуђен. По новом пропису доста је да једно лице буде уопште опасно за наијонални ред (ренсо!ов а Гогате пазлопаје). На овај је начин гвећ неколико стотина угледних грађана, чак и неколико на-