Policija

а

али се нису од једном у почетку могле уочити све потребе и све тачно прилагодити нашим приликама, те ради бољег и лакшег рада саме институције потребно је доста измене како у њеној организације, тако и у њеној формацији, па с тога ја ћу покушати да изнесем главне реформе, које сам запазио, да су нужне да се спроводу у жандармерији а то су ове:

1. Измене и допуне у формацији.

П. Попуњавање официрског кадра.

Ш. Попуњавање подофицирског кадра.

ЈУ. Попуњавање жандармерије људством.

У. Принедлежности. МГ. Реорганизација администрације. МИ. Војно жандармериско судство.

1. Измена и допуна формације жандармерије.

Данас жандармерија има велике и разноврсне задатке. Она има да одржи јани ред и мир у земљи, да очува правн:: чоредак и да још обезбеђује извршење земаљских закона.

Тек када жандармерија изврши ове задатке како ваља, се може рећи, да је држава стабилна, чврста. Зато њена формација треба да је тако погодна да жандармерија може лако и без трења да изврши ове своје многобројне задатке.

Садања формација жандармерије није згодна, и не даје сву лакоћу и самосталност у извршивању њених задатака.

Стога садања формација, како је искуство показало, треба ове промене:

1.— Команда Жандармерије уско је формирана према својим задацима и циљевима. Она треба да је у рангу равна органу !. степена у војсци, дакле у рангу Армије. А ево разлога за ово:

а.) Команда Жандармерије јесте самостална институција, те многе важна одлуке има сама да решава, а њих је лакше решити кад је она орган |. степена но П,, јер тада има већу надлежност и веће право, а тиме се добија и у времену и у лакоћи службе.

6.) Жандармеријска служба захтева брзу и просту адмннистрацију. Садањи састав штаба Команде Жандармерије узак

„Полиција“ ; 4