Policija

— #46 —

је и нема сва потребна оделења, а кад се Команда Жандармерије попне у ранг [. степена. она може и своја оделења проширити. Тада би било потребно увести као најважнија још ова оделења:

а.) Начелника штаба ради сједињења свих оделења ради јединства у раду.

6.) Грађевинско одељење ради подизања и оправке свих зграда и телефона, где треба да су заступљени стурчни људи.

в.) Служба захтева да Командант Жандармерије буде ослобођен велике администрације и да је стално на територији — терену, а то ће бити лакше када је команда 1. степена, те начелници могу не само потписивати пошту но могу и многа решења у име команданта доносити.

9 _ Установити територијалне инспекторате са одређеном надлежношћу и функцијама т.ј. целу територију поделити на 3—5 инспектората. Овако као до сада, два инспектора у команди жандармерије само су административни органи, и мало помажу у управи Команданта Жандармерије. Док напротив кад су територијални инспектори, сваки инспектор, са одређеним функцијама: јавне безбедности, наставе и дисциплине, одговара за своју дужност, те у том погледу у толико помаже Команданта Жандаржеије, јер тешко је одговорити позиву Команданта Жандармерије, кад су сви послови, а на тако великом пространству (на територији целе државе), скоцентрисани у штабу, као што је то по садањој формацији.

3.— Поједине пукове треба смањити, те увести нова 1–2 пука, јер има пукова са малом и са врло великом територијом. Даље, самосталне батаљоне у Београду и Штипу треба претворити у пукове, јер они врше све функције пука, те им не треба самањивати надлежност, нити их без разлога звати батаљонима. У овом случају батаљону у Штипу додати 2—3 чете и претворити га у пук.

Овим се добија у једнообразности и у лакоћи управе и жомандовања. |

4,— Територије водова, чета и пукова преформирати "тако, да се поклапају са територијама Жупанија. Сада има незгодних подела; тако има чета чији један вод припада једној, а други другој жупанији. Има пукова који обухватају