Policija

аннеа

2161:

зак. 0 л. м. с. за које смо напред изложили, да чине једну нераздвојну целину са чл. 42. (укинутим) то се за нас појав-_ љује врло важно питање, шта је са овим члановима.

Ја посматрам ову ствар на следећи начин:

Будући да чланови 42, 43 и 44 зак. о л. м. с. чине једну целину, у којој је чл. 43 условљен у примени чланом 42. који је предвиђао установљење „Земљорадничке Банке“ и отпочињање рада у њој, којим би се почетком утврдио дан од кога меничне обавезе сељака не би вределе ни као обичне грађанске обвезе, и у којој је 44. условљен постојањем и применом члана 42 и 43, има се узети, да после укидања чл 42, — који стварно није ступио на снагу, — закон, практично није ступио на снагу, чланови 43 и 44 не могу се сматрати, да су ступили на снагу сами за себе, јер ако би се то узело, морао би се утврдити дан њиховог ступања на снагу. Силом законаолм с. (чл. 58: „закон овај ступа у живот кад са краљ потпише, а добија обавезну силу од дана обнародовања“ — потписан 24/4. а објављен 26/4.20) чланови 43 и 44 истог закона нису ступили у живот ни добили обавезну снагу, јер су били условљени применом чл. 42, који је у својој садржини имао одредбу, да ће он важити тек „од дана кад Земљорадничка Банка отпочне свој рад“ — а она није никад отпочела тај рад, — јер није постојала нити је створена. Кроз закон о џољопрпвредном кредиту чланови 438 и 44 нису добили нову снагу, јер их он, укидајући њихову основицу — чл. 42 — није ни поменуо, ни да важе ни да не важе. После таквог стања има се као логично једино ово узети: да чланови 48 и 44 немају пракшиане важности за Нојам „сељака“ у ранијем праву, јер као несамостални и у наслону на чл. 42, који је укинут, не могу ео јрзо ступити на снагу ни добити обавезну снагу нити се може утврдити никаквим тумачењем ни претпоставком дан од кога они имају дејство.

Да је ово моје гледиште тачно ваља видети најновију књижицу проф. Универзитета г. Рг Михаила Илића, закон о пољопривредном кредиту (са кратким коментаром) 1926 стр. 31 где он вели ово: „Било!је предлога, да овај члан (чл. 42) гласи овако: „Одредбе о земљорадњи и земљорадницима из чл. 43. закона о ликвидацији мораторног стања од 24. априла 1920. год. остају у важности и при примени овог закона. — После три