Policija

156

ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА

1. Суду општине душановачке (срез жеглиговски):

Тар. Бр. 336. зак. о таксама важи само за општинске _ власти, а ТБр. Зи 4 само за државне. Али кадгод општинске власти издају неком лицу уверење на основу државних књига и дукумената, као што су порески распореди и т. д., онда је општинска власт дужна, поред наплаћене таксе у готовом новцу за своју касу, наплатити и таксу из ТБр. 3 и 4. у корист државе, и исту у таксеним маркама налепити и поништити на самом уверењу.

Св. Бр. 77.

Н

Суду општине вел. поповићске:

Општине, у чијем се подручју налазе филијале каквог индустријског предузећа, имају право на наплату општинских приреза на непосредни порез, који би филијале плаћале кад би га плаћале одвојено од централе.

У билансу акционарских друштава приход од филијале мора се увек посебно показивати, а и код обичних радњи приход од филијале посебно се књижи у трговачким књигама, Надлежна финансијска управа има права ову ствар проверавати кад год послумња у пријаву, те с тога може увек утврдити и колики порез пада на филијалу. Према томе, кад се филијала не порезује непосредним порезом у месту где се налази, дотична општинска власт треба да се обрати актом надлежној финансијској управи и да исту замоли, да изнађе количину непосредне порезе за филијалу, те да се утврди и количина приреза на исти. Ако сопственик филијале не би хтео добровољно прирез платити, онда се он наплаћује егзекутивним путем као и непосредни порез, по пореском, закону.

Ово објашњење дато је под претпоставком да дотична индустријска предузећа нису нарочитим законским повластитцама ослобођена плаћања општинских дажбина.

Св. Бр. 2505/1926 год.