Policija

— 159—

Ш Љубомиру Стевановићу, општин. деловођа — Кос. Митровица

1. Општински судови наплаћају таксу за државу из ТБр. ] зак. о таксама само за молбе по зак. о шумама, а не и за остале молбе, представке; изјаве и т. с. које примају за рачун државе.

2. Пријављивања по чл. 44, 55 и ставу Пи Ш чл, 245 тачка 2. зак. о устројству војске и морнарице не подлеже такси у смислу чл. 4. тач. 5. зак. о таксама, јер се врше у корист државе, односно за државу.

ТУ

Борисаву Ристићу, деловођи општине радолишке:

Закон о општинама предвиђа две врсте пуномоћника: а) општинске, т. ј. оне који заступају интересе целе општине, и 6) сеоске или варошке, т. ј. оне који заступају посебне интереса села или вароши у општинама састављеним из вароши и села, или из два или више села. Прве бира опшшински одбор (чл. 86 тач. 6 зак. о општ.), а друге сеоски или варошки састанак. Према последњем одељку чл. 57. зак. о општ. ва. рошки или сеоски пуномоћници бирају се јавно — без листа,

По чл. 5. тач. 4. зак. о таксама, самоуправна тела не плаћају државну таксу само онда кад врше јавне послове у име државе и за државу. Према овоме и при тврђењу пуно моћства, које општина издаје своме пуномоћнику у интересу чисто општинских послова, мора се држави платити прописна такса.

М Суду општине рујишке:

По чл. 15 под а уредбе о убрзању рада код судских и иследних власти, општински судови надлежни су за спорове о непокретности у вредности до 200 дин. У ове спорове спадају и спорови за издавање тапија, али се цриликом њихове расправе — ако је тужени земљоделац — мора водити рачуна и о одредбама 5 471 тач. 4 а. грађан. суд. поступка. Ако се утврди да тужени у времену продаје није имао довољно земље, или да је сада нема, треба га осудити само на повраћај примљеног новца.

Св Вр. 6;