Policija

— 161 —

прегледа било доста и пре наше евакуације и непријатељске окупације у овоме рату, па су истражне власти знале шта им треба радити. Оне и сад, кад, како наводи начелство окр. рашког, таквих случајева има доста, морају знати како ће се у том наћи, у колико је која од њих, наравно, дорасла за посао који јој је поверен.

Не стоји то, како начелство представља, да се по ,5 61. и 62 крив. суд. пост. у сваком случају смрти какога лица где се породи сумња насилне смрти... пре укопа мора извршити вештачки- лекарски увиђај и парање леша — секција“, тако да, ако се леш не може пронаћи, од свега посла ништа нема. Стручни преглед леша врши се, према приликама, дре укопа и после укопа. Не стоји ни то да ако њега из ког узрока никако неможе бити. ни од посла нама ништа. Прегледа леша мора бити, ако има могућности. А доказ о постојању крив. дела убиства и не прибавља се само тим доказним средством него и другим, како прописује 5 222 крив. суд. пост., па, баш ако и не основима подозрења из 6 121 и 122, а оно основима из 5 123 истог поступка, од којих је сваки поједини вепотпун непосредан доказ, али два чине потпун доказ по тач. 16 236 крив. пост. за постојање крив. дела.

Касац. Суд има част замолити Господина Министра, за наредбу. да се поменуто начелство на овакав рад упути, сматрајући да нема разлога да се ова ствар, пошто је јасна, износи пред Општу Седницу на мишљење, које се, у осталом, поменутим актом Министарства и не тражи, а ако би било до доношења какве друге „одлуке по овом питању“, како се у том акту каже, Касациони Суд ће је донети у конкретном случају који буде дошао преда њ“.

Св. Бр. 993.

ЈХ Суду општине дедињске :

Губитак грађанске части у нашем казненом законодавству предвиђен је: а) као споредна казна уз затвор за бешчасне преступе (55 34, 127, 206, 208, 221 и т. д. казн. зак.) и 6 као законска последица осуда на смрт, робију и заточење, У првом случају губитак грађанске части траје за време које је самом пресудом одређено и сам собом престаје по истеку

Полиција 5