Policija

= 163

еписковима, и дужност општинских судова, по чл. 23. истог закона, да сваке пете године преписују оригиналне бирачке спискове, две су различите дужности, које нису везане једна за другу. -

Исправке по службеној дужности врши општински суд сваке године у одређено време, од 1 до 31 јануара закључно, сем случаја из чл. 13 пом. зак.

Преписивање оригиналних бирачких спискова врши се сваке пете године, али закон није одредио време у које се то мора извршити, већ је општинским судовима остављено да сами изберу време за извршење овог посла у току те године.

Св. Бр. 75.

Ху Петру Павловићу, жандарм. поднареднику — Бшпољ:

У погледу ношења титуларних чинова у жандармерији, било да су ови донети из војске или добијени по чл. 52. зак, о жандармерији, веже одредбе чл. 4. Привремених правила за вршење жадармеријске службе, Ш део, став 5.

Из овог прописа види се, да је једно лице са титуларним чином у служби увек млађе и од лица са ма којим мањим дејствителним чином у жандармерији, док је ван службе 06ратно. Тамо је старији онај који има већи чин, без обзира да ли је он титуларан. |

Знак распознавања титуларих чинова према овоме није ни потребан, јер се у служби међу жандармима зна ко је старији, а ван службе старији је онај који има већи чин. Ношењем знака титуларног чина само би се лицу, који има овај чин, смањио углед и ауторитет код народа, што се морало избећи.

Ношење сабље од стране жандар. подофицира-наредника Ги П класе регулисано је наређењем командгнта жандармерије Св. Бр. 2615 од 1 маја 19-6 год. којим је предвиђено, да само дејствишелни жандармеријски наредници 1 и Џ класе могу носити сабљу, и шо ван службе. Жандармеријски наред_ници ! класе могу и у служби носити сабљу, али у угроженим крајевима и они морају у служби носити пушку место сабље.

56