Policija

— 164 —

Ху Суду одшшине — Д. Пољања:

Дневница, а по потреби и подвозни трошкови вештака, одређују се за сваки случај вештачења понаособ у смислу 6 258 грађан. суд. пост. и члан 24. уредбе о убрзању рада. Према овоме, суд и одбор општински нису били надлежни да мимо ове законске прописе, и противни њима, доносе одлуку о подједнакој дневници за сва вештачења, и срески поглавар сасвим је умесно поступио што је ту одлуку 3адржао од извршења. Пн

Св. Бр. 180.

ХМ Суду општине бељинске:

Представке грађана којом траже сазив сеоског збора у у циљу издвајања из састава општине, нису ослобођене плаћања таксе ниједним прописом закона о таксама. Шта више из првог става чл. 4. Таксеног Правилника од 1913 год., који је још на снази, може се закључити да се и у овом случају такса мора платити. У овом члану Правилника поменута је и молба грађана за одвајање села и томе подобно, и прописано је да потписници плаћају само једну таксу, као једна заинтересована страна.

Св. Бр. 158.

ХУП Обраду Ристићу, благајнику општине жељинске:

Кад неко буде ослобођен од плаћања непосредног пореза или једног дела истог решењем Ген. Дирекције Пореза, онда се он ослобођава и одговарајуће суме општинског приреза. Ово ослобођење може се вршити и на основу самог решења | Ген. Дирек. Пореза, али је праксом уобичајено да општински суд и одбор на основу овог решења донесу кратко решење о ослобођењу од општинског приреза. Уз годишњи рачун за Главну Контролу треба приложити и једно и друго решење. у препису.

Овај одговор важи и за суд општине с. лесковачке.