Policija

= 167 —

- ХХМ - Поглавару среза преспанског : Ако службеник, који је већ задобио сталност, не положи државни стручни испит, не може прећи из приправне групе

у помоћну, већ и даље остаје у приправној групи. Ово излази из 5 54. зак, 0 чиновницима.

ХХМ! Овштинском уреду — Тр. Раштела :

Додатак на дете преко 16 година припада изузетно пензионеру, према чл. 148 одлуке Мин. Савета ДРБр. 107201/1924 г, у овим случајевима: а) кад кћи води кућу оцу удовцу; 6) кад је дете телесно или душевно трајно неспособно за рад, и в) за време редовног школовања најдаље до 23 год. живота. Изузимају се случајеви предвиђени у тач. 2—7 чл. 18. пом. одлуке (бесплатно издржавање, помоћ, сопствено имање, удомљење).

Према овоме, наведени додатак не припада на децу која се налазе на занату или на каквом другом изучавању, које нема карактер редовног школовања.

По чл. 46. под 6 закона о жанд. пенсионом фонду Мин. Војске и Морнарице може одобрити додатак на дете преко 16. година у случају ако је отац таквог детета — жандарм — умро, а дете је на школовању. Из овога излази, да жандарм — пензионер не може уживати додатак на дете преко 16 година сем случаја кад је дете трајно неспособно за рад због телесне или душевне неспособности.

ХХМН Милораду Ј. Вујанцу, полиц. писару — Бишољ.

Одредба другог става чл. 106. зак. о чиновницима одвоси се само на унапређења. : |

Повећане принадлежности по чл. 31. 835. и 47. истог зак, не сматрају се као унапређења, јер наступају аутоматски, и призннју се од оног дана кога су испуњени услови за њихово стицање.