Policija

_ 168 —

ХХЕ Суду општине гор. селске (срез шар. планински):

Признаницу је имао таксирати продавац, Т. ј. банка, # кад је већ то пропуштено, онда таксу мора платити оно лице, које је признаницу као исправну примило — ако банка неће да је плати. У. противном, Месна Контрола поступиће по чл. 55 тач. 3. закона о таксама према одговорним општинским службеницима.

ХХН Живану С. Николићу, благајнику општине кобривничке:

1. На уговоре о зајму, где има и залоге, наплаћује се такса из ТБр. 118, а уз то и по ТБр 40, ако зајмодавац има права да користи залогу. Ако се из уговора види да је у питању купопродаја, онда се има наплатити само такса из ТЉр. 12.

2. По закону о непосредном порезу, порез на приход од. капитала плаћа зајмодавац. Став четврти чл. 18. как. о непосредном порезу гласи: „Кад се у исправама као што су: облигације, признаннце, менице не означује принос; узима се да је принос 6%/, годишње“. Законодовац не признаје зајмове без користи. .

3. Интерес на државни порез мора се рачунати онако како је за коју годину важио. Ако се порез дугује за више година, онда се стопе интереса обично саберу, па се сума дуга вомножи са збиром интересних стопа.

4. У нашем законодавству није поавинеа отисак прста као доказ идентитета.

ХХМ Суду општине прибилачке (срез крушевски):

Право појединих села на издвајање из општине није везано ни за какве рокове и може се тражити у свако доба, а за оцену умесности овог тражења надлежна је искључиво Народна Скупштина — чл. 8 и 10 зак. о општ.

Св. Бр. 198.