Policija

170.

гије државних карабиниера. И пошто је саслушао њихове извештаје дао ми је извесна упутства, која је пропратио овом изјавом: · „Позвао сам вас не само да вас лично упознам, већ да вам укажем на неке критеријуме којима желим да се надахне ваша дилекатна акција, коју ја уосталом веома ценим. У главноме од вас тражим: 1) да поведете енергичну, истрајну и паметну борбу против неизлечивих непријатеља режима и јавног поретка; 2) да поведете одлучну борбу против општих злочинаца, на које карабинијери могу пуцати и употребити оружје свагда када се нађу у опасности; 3) тражим да у целој краљевини карабиниери врше стражу и контролу над сумњивим лицима и да спречавају насиља; 4) тражим да ме извештавате о сваком ма и најмањем догађају који засеца у питања јавне безбедности; 5 у новом закону "о јавној безбедности имате овлашћење као моћно средство, које може донети огромне користи земљи ако се добро употреби и примени“.

Мусолини је овим хтео да подигне донекле углед и власт карабиниера, који су чисто типично италијанско оружано тело. Карабиниер је, може се

рећи, једна нианса између нашег“ жандара и оружаног државног полицајца бивше аустро-угарске монархије. Он у својој функцији усредоточава војника: и представника власти. ·

Одликовања за беспрекорну службу. — Комитет општинских и полицијских представника у Линколну одлучио је, да. награди специјалном медаљом све оне органе полиције у њиховој вароши, који буду провели 20 година стално у служби као беспрекорни службеници без и једне једине жалбе противу њих.

Један пример за углед. — Полиција енглеске вароши Њукастла вотирала је у прошло годишњем буџету суму од 3000: фунти штерлинга, што по нашем новцу чини суму на 800.000' динара, да је изда као награду удови њиховог бившег шефа полиције.

Као мотив за ту награду, навела је што је бивши шеф. уштедио вароши 10000 фунти штерлинга, оставши у служби и ако је већ имао право тражити и примати заслужену пензију.

Лондонска општина за полицију. — У знак захвалности и пажње према постигнутим Оодличним резултатима од стране