Policija

— #5 —

чити, да је полиција као уставова учинила знатне напретке,

Изложба је била добро пожсећена. Из наше старе полиције. Питање о уређењу полиције, задавало је бриге и старим «службеницима наже државе, и политичарима онога доба. По„лиција, — као и друге гране државних установа, — пролазила је кроз разне облике, док жије постала ово што је данас.

Писмо које наводимо, пока зује нам једну од тих промена. Писао га је Н. Христић Дим. „оксићу, секретару кнежевом. Оно гласи:

„Господину

Дим. Јоксићу, секретару Кабинета. У Београду 28. јунија 1860. год.

Господине,

Из вашега писма од 23. тек. видио сам да Господар Књаз одлаже потврђење Устројенија жандармеријске компаније; и ви

„мислите, да би ја могао и сам

молити Господара.

Мени се чини да би ја погрешио, ако би ради тога немпосредствено обратио се Књазу, Кад би знали како је сада По нечитељство Знвутерних Дела према мени расположено, онда би признали, да је боље да ћутим и гледам спокојно, шта ће ме ћанас-сутра снаћи.

Него ја сам овде разумео, да је Господар препоручио, да се полиција одцепи од попечитељства Вн. Дела, па да остане чисто и јединствено под Кнезом непосредствено. Ако ово удејствује се, онда ћу ја све оно Господару сам представити, што ће полицију у сваком смо-

тренију моћи усавршенствовати. Ваш поштоватељ Н. Христић.

Специјалне мере противу мааолетних злочинаца. — Почетком ове године одржана је конференција председника општина Северно Америчке државе Њу Јорка.

Та конференција је поред осталога одлучила, да се при свима дирекцијама полицијским образују специјалне комисије, којима би био задатак да са полицијом заједно студирају све случајеве криминалитета учињеног од малолетних особа, као и да предлажу мере за његово сузбијање.

На ту меру их је нагнала околност, што је у последње време криминалитет малолетника показао знатнога пораста ча и код тешких и гнусних злочинстава.

Ове ће комисије имати да буду у сталноме контакту са комисијама образованим у дру-

тим Државама Савезне Америке

за ту исту сврху.