Policija

— 104 —

По науци меничног права сматра се да се обвеза издатеља менице оснива једино на његовом потпису на меници, и да није потребно да издатељ сам напише целу меницу, већ да то може учинити и други, докле се по 5 192 гр. ст. захтева да дужник сам набише и потпише облигацију (т. |. менично обвезатељство, које има да важи као пуноважна грађанска обвеза).

Пре свега једно је ван спора, да једна меница ипак може као таква остати у важности без обзира, што она као ме_ница не важи у погледу сељака, који се по њој јавља као менични обвезник, јер се у 5 78 трг. зак. изреком каже да таква меница само „у бризрењу на њих“ (сељаке) не важи као меница, већ као проста грађанска обвеза.

Иза тога одмах се појављује питање, да није тиме истовремено речено, да је самим тим довољно за пуноважност те обвезе, ако ју је сељак само пошшисао као менични обвезник, јер је појимљиво, да је сви менични обвезници не могу написати већ само један, те да се просто има узети да таи таква меница важи као пуноважна исправа без обзира на доцније наређење 9 192 гр. с. м. о начину како се издају обвезе (облигације).

Санкција законске забране да се сељак менично не може обавезати састоји се несумњиво у томе: а) да тужени дужник — сељак има право да истакне приговор да је био менично неспособан да се као менични дужник обвеже у времену кад је меницу издао као моменту меродавном за оцену ове способности; 6) да суд по званичној дужности мора пазити на то да се ни вољом заинтересованих ова одредба, као олредба јавно правног карактера не изигра. Ипак судови приликом тражења средстава обезбеђења нису тако строги, јер би то умртвило меницу као кредитно средство, већ о статусу сељака воде рачун тек од оног момента, кад он истакне у жалби тај приговор, да је сељак, што је сасвим и оправдано, јер се дотле претпоставља да је меница издата од способног лица.

Идеја, која је проведена у одредбама о меници, састоји се у томе, да се јасно постави разлика између лица менично способних и менично неспособних да се менично обавежу, па пошто је свака менична обвеза самостална то је природно,