Policija

_ 19

ВАЖНИЈА ОБЈАШЊЕЊА. ГЕНЕРАЛ. ДИРЕКЦИЈЕ: ПОРЕЗА.

УГОВОРИ О ПРЕВОЗУ И ТАКСЕ.

На постављено питање Генералној Дирекцији Пореза: част је известити Министарсво да објашњење Генералне Дирекције Пореза од 27 новембра 1923 год. Бр. 6081 није до данас оповргнуто али да се оно односи на друге случајеве.

Овде је у питању један Правни Посао закључен између“ државе и пловидбеног друштва, пушем уговора о превозу војника и војничког бруша, и за тај правни посао мора се платити такса из ТБр. 24 таксене тарифе, односно такса аз ТБр.. 12 под а. Ова такса мора се платити без обзира на то што ће пловидбено друштво кредитирати возарину држави, јер би; се та такса морала платити и онда кад у таквом уговору не: би била предвиђена погодност кредитирања возарине, већ: само остали услови које уговор већ садржи. «

Оваква повластица није предвиђена ни у решењу Мини-, старског Савета од 14 октобра 1921 год. ни у чл, 170 фин. закона за 1926/27 годину. — (06]. од 20 децембра 1926. год. Бр. 849).

ЦРВЕНИ КРСТ И ПОДОДБОРИ ОСЛОБОЂЕНИ СУ И од ТАКСА НА ЗАБАВЕ.

Известите одмах Месни Одбор Црвеног Крста у Н... да су Црвени Крст и његови пододбори ослобођени од плаћања таксе из Т. Бр. 9да. за сва своја приређивања у „дане“ Црвеног Крста“ ако их врше у својој режији и у своју корист.

Према томе и кинематографске представе које тамошњи. Месни Одбор Црвеног Крста намерава вршити у дане 5.би. 7. овог месеца, неће подлежати такси из Т. Бр. да. ако буду вршене у режији Месног Одбора и ако целокупан приход иде у касу Црвеног Крста. Ако се пак ове представе врше од_ приватних лица — сопственика биоскопа — тако да се само један део прихода уступа Црвеном Крсту, онда те представе нису ослобођене од плаћања ове таксе,

(Обј. Генер. Дирек. Пореза од 4. фебруара 1927 године Број 13728).