Policija

— 191—

„Поводом питања од стране једног Суда, да ли ће се за тражење поништаја јавне продаје (дражбе) наплаћиватн такса из ТБр. 176 или 192 таксене тарифе, и према којој вредности, Генерална Дирекција Пореза објашњава:

ТБр. 176 таксене тарифе истина предвиђа таксу за жалбе и незадовољства на све пресуде и решења у грађанским партницама али кад је у ТБр. 192 таксене тарифе предвиђена такса за тражење повиштаја јавне продаје (дражбе) онда се та тражења (жалбе) никако не могу таксирати по ТБр. 176. таксене тарифе, већ једино по тарифном броју који је за те "елучајеве специјално редвиђен.

Ова ће се такса наплаћивати према излицитираној — продајној вредности, како је то у тач. 2. чл. 155: таксеног и. лристојбинског правилника изрично наведено.

Достављајући пр:дње част је овој Дирекцији замолити Министарство да са овим упозна и све своје подручне власти.“

Изволите о овоме упознати све своје подручне органе ради знања и управљања.

(О ТАЧНОМ ИЗВРШЕЊУ НАРЕДАБА И ЗАХТЕВА СУДСКИХ ВЛАСТИ (Од 22-1-1927 г. УБр 2749)

Министарство Правде актом Бр. 3309 од 20. јануара тек. од. жали се у сле ећем:

Многи првостепени судови подносећи своје редовне извештаје Министарству о свом раду и правдајући недовољаа успех, указују често и на једну појаву, која је несумњиво једна између осталих других узрока, са којих се рад суда 'етежава. Ту појаву констатују и судски инспектори приликом ревизије и инспекције по судовима.

Та појава састоји се у томе, што полиц. власти не извршују на време судске одлуке и наредбе а нарочито не врше на време предају рочишних позива грађанских и кривизних као и наредаба судских, нити на време враћају судовима рецеписе о извршеној предаји.

Услед тога, често се одлажу рочишта и претреси н у место да предмети буду решени и пресуђени, морају се оджагати и заказивати други, што иде на штету и парничара и угледа суда. Суду се на тај начин само гомила посао без ње-