Policija

А

касом и врши исплату. За неправилности учињене приликом каквог неправилног или ванбуџетског издатка, носе материЈалну и кривичну одговорност и наредбодавац и рачунополагач солидарно.

Налог за исплату је свако решење или акт, којим се наређује исплата једне суме из општинске касе на рачун буџетом одобрених кредита. Тај налог за исплату мора садржати основ по коме се исплата врши, величину суме која се плаћа, име лице коме исплату треба извршити, партију и позицију буџгта из кога се исплата врши, датум, броји потпис надлежног наредбодавца.

Кад рачунополагач прими налог за исплату или решење, које има карактер налога, увериће се: да ли он одговара напред изложеним условима; за тим, да ли по дотичној буџетској партији има довољно предвиђеног и неутрошеног кредита, па ће, ако је све ово испуњено, приступити извршењу тога налога и новац из касе издати.

Пре извршења исплате по примљеном налогу, рачунополагач — руковаоц касе изузеће од лица коме се исплата врши правдајући докуменат за касу — признаницу, а ако је издатак материјалне природе, као набавка материјала и томе слично, онда уз признаницу мора бити приложен рачун фактура. Докуменат за правдање учињеног издатка из касе, признаница, мора садржавати ове услове: суму која се из касе плаћа исписану цифром и словима, означење на име чега се дотична сума прима, број решења по коме се прима, датум, година и место, прописна такса по закону ако се плаћа и најзад, потпис примаоца или његовог пуномоћника. Ако је примаоц неписмен, онда ће два сведока на признаници оверити пријем, али сведоци не могу ни бити наредбодавац ни рачунополагач који исплату наређују и врше.

Правдајући докуменат за издатак „мора одговарати тачно. суми означеној у буџетској партији и циљу на којој је буџетом одобрена дотична сума. Најсшроже је забрањено трошшти кредит из једне партије на пошребе предвиђене у другој Паршији, или у опште на потребе, које нису никако предвиђене. Таква радња противна је закону и повлачи одговорност.

Кредити одобрени на личне расходе могу се трошити.