Policija

— 244 —

Х Сави А. Радовановићу деловођи општине в. крушевичке (срез левачки):

По тач. 4. чл. 26. закона о уређењу санитетске струке и чувању народног здравља наплата болничког трошка врши се егзекутивним путем. У овом смислу гласи и одлука Касан.. Суда од 20. маја. 1904. г., Бр. 4250.

По тач. 5, од. 2. овог истог члана, Мин. Нар. Здравља може појединим лицима суму болничког трошка смањити,. или их од плаћања сасвим ослободити, ако уверењем општинског суда докажу, да овај трошак не могу платити без осетне“ штете по своје имовно стање.

За лица, која не плаћају болнички трошак, видети чл. 107. финас. закона за 1926.—1927.

Х Војиславу Томићу, полиц. чиновнику — Рогатица:

Уредба о службеном оделу полиц. чиновника од 12. априла 1896. год. важи само за територију пређашње Краљевине Србије, јер до данас није проширена на целу земљу. У Министарству Унутр. Дела образована је, међутим, комисија којој је стављено у дужност да изради правилник о једнообразном униформисању свих полицијских чиновника у Краљевини. |

ХН Светомпру Живошићу, деловођи општине м. лаолске (срез млавски):

Буџет је прекорачен те с тога и поступак неправилан. Свака партија у општинском буџету представља засебан вотум, пи може се трошшти само на оно чему је намењена и у висини буџетом одобрене суме. Правдајући докуменат, по дотичној партији, мора се поклапати у суми са сумом буџетом одређеном, и мора гласити на ону потребу која је буџетском партијом означена. У случају, о коме је реч, деловођа је по. једној признаници примио у место 500 дин, — 662 дин, и сума од 162 дин. представља прекорачење дотичне партије. Ако пријем ових 162 дин., преко буџетом [одређене суме и "на рачун других партија није саобразан закону, онда се овде јавља и злоупотреба, за коју носе одговорност наредбодавац и рачунополагач.