Policija

— 21 —

ХХУН Суду општинском — Бачки Брестовац;

Пропис чл. 215 финансијског закона за 1926-27. год, не односи се на таксени закон од 1911. год. нити на таксе у опште, већ се односи на чл. 6 тач. 5. закона о државној трошарини, таксама и пристојбама од 1921. год., односно на пропис о наплати шрошарине на пиво. Али, и поред овога, овај пропис неће ступити у примену до 31. марта 1927. год. према решењу Мин. Финас. Бр. 145597/26., а и кад ступи неће се примењивати на таксе, већ на трошарину на пиво.

Св. Бр. 498.

ХХИХ Суду општине вар. Исток:

Ново подигнуте зграде у варошима и варошицама, чије је зидање отпочето пре 15. маја 1925. год. могу бити ослобо ђене плаћања непосредног пореза ако се молбом (са таксом од 25 дин.) обрате надлежној финансијској управи и затраже ослобођење. Детаљнија обавештења по овоме могу се добити од среских финансијских управа, којима је Ген. Дирекција Пореза издала нарочита упутства поводом ових ослобођења.

Св. Бр. 228.

ХХХ

Алекси Кочевићу, деловођи општине радобиљске (срез кавадарски):

По другом ставу чл. 85. зак. о општинама, надзодна власт дужна је да све одборске одлуке достављене јој према првом одељку истог члана размотри и оцени у року од десет дана, па ако нађе да су противне закону или законитим наредбама државних власти да поступи по чл. 152. истог зак, што ће рећи да их задржи од извршења образложеним решењем, с позивом на законске прописе којима су ове одлуке противне.

Право надзорне власти на примену чл. 152. зак о обштанама, као што се види, везано је за рок од десет дана. Сапротеком овог рока престаје и њено право да примљену одлуку задржи од извршења, и општински суд може такву одлуку — пошто претходно утврди овај факт — пустити у