Policija

— 625 —

Идентификацију“ превагу је добио „Вучетизам“ а „Бертијонаж“ служи за подгрупе.

Први, по датуму, дактилоскопски систем остварен је у Енглеској од Галтона, иницијатора примене Дактилоскопијеу судским истрагама, али у самоме почетку није имао успеха. и показао се као врло непрактичан те је добио практичну употребу тек по доцнијој ревизији Ханри-Галтон.

Године 1907. месеца децембра париска Академија Наука; известила је аргентинско Министарство Правде да је систем; Вучетића најсавршенији, а изложба у Сан-Франциску од 1915. одликовала је Вучетића златном медаљом. Тако је систем; Вучетића најзад триумфовао и добио своје место у многим: страним полицијама.

Вучетић је предузео последњих година свога живота велика испитивања у циљу прилагођавања научних практика у борби противу криминалитета; полицијски техничари, физичари, хемичари. психијатри, судски лекари, и др. настали су' под контролом и инструкцијама Вучетића, сваки на свом специјализованом пољу, да упознају злочинца, његов тодиз оретата, и да прецизним методама решавају проблеме криминалних анкета. Полицијски лабораторијум се знатно унапредио. настајањем Вучетића и данас смо ми у стању највеће ствари и. врло замршене на врло брз и прецизан начин водити крају..

Вучетић је обратио пажњу и на универзитетску омладину, коју је загрејавао и упознавао са новим методама судских истрага. Стварно, он је врло добро схватио, да није: потребно само унапредити полицију, већ је исто тако потребно упознати универзитетску омладину са нормама поли-. цијске технике и наука, које служе као ослонац полицијској техници, и на тај начин формирати постепено судски кадар,, који ће колаборорати са судском полицијом на новој хуманој бази. |

При Универзитету у Буенос Аиресу основан је, настајањем Вучетића, институт Криминалних Наука, у коме студенти медицине и права, по својој доброј вољи, добијају стручно и практично знање.

Последњих година Вучетић је оппочео увођење „Монодактилоскопије“ кога има да послужи као допуна «Вучетизму“ јер се указала велика потреба. На лицу места врло се често.