Policija

"нађе само отисак једнога прста и наравно потребна формула за Вучетизам не може се добити, и тако би цела истрага пропала ако не би било каквих других података. Помоћу „Монодактилоскопије“ довољан је само отисак једнога прста и већ после неколико минута проналази се идентитет сумњиве индивидуе т.ј. ако се она уопште налази у класификацији монодактилоскопског система.

У овом највећем раду, када се много очекивало од њега, премореног, затекла га је смрт 31. децембра 1924. године.

Аргентина је изгубила много; и данас она се још увек "сећа овог великог Далматинца. Ту скоро подигнут је „Музеј 'Вучетића“, који је грандиозан споменик полицијског напретка и служи за инспирацију млађим полицајцима, који су позвани „да наставе рад овог полицијског великана.

Приликом годишњице смрти Вучетића све су стране полиције одали пошту овоме заслужноме Полицајцу а ми смо случајно овом приликом изостали. Но, то не значи да "смо заборавили нашег великог Далматинца. Напротив, поред националних веза, нас за Вучетића везује и наш технички прогрес: наш дактилоскопски систем је заснован на „Вучетизму“; и овом приликом ми одајемо заслужну пошту нашем „Далматинцу, који је и код нас поставио базу за даљи полицијски напредак и служи као пример нашим полицајцима који га у свему имитирају.

У њему није само аргентинска полиција изгубила свога вођу, већ м све остале стране полиције, јер је он међу првим, који нас је извукао нз магле варварског емпиризма и извео на пут науке. Да, он је један од оних полицијских ветерана који су спасли човечанство инквизиторских мука, којима се полиција служила при истрагама за дознавање истина све до -ХХ века — доба када су истражној власти од стране неколицине полицијских научњака: Галтон, Бертијон, Х. Грос, Ц. „Ломброзо, и др., стављене нове хумане методе полицијске "технике за сазнавање истина на један врло хуман и прецизан „начин. |

За препоруку је систем Вучетића, који је уведен у нашем Техничком Одсеку Министарства Унутрашњих Дела као цен"трали, и на њему требало би и остале полицијске дирекције