Policija

— 631 —

6%' да потпуно одговара намењеном циљу и у свему сиспуњава санитетско-полицијске прописе — тач, 6, чл. 18;

в“ — да има прописан број просторија, чл. 20 правилника УБр. 23989/25 г.

3-а У погледу једног и другог — личне п реалне дозволе.

Најзад, има радњи — предузећа којима је потребно надлежно одобрење у обојем погледу. Дакле, код којих се за њихово обављање тражи не само потребна законом прописана способност лица помоћу којих се радња обавља, већ и по закону оспособљена средства за рад предузећа.

Примери за ово су: гостионице — хотели (у којима се точи алкохолно пиће), кафане. За њихово обављање тражи се не само лично право, већ и место и зграда морају одговарати законом прописаним условима, напред изложеним.

Тако исто бродарска предузећа. За њихово обављање тражи се не само одобрење у смислу чл. 5 закона о радњама у вези са правилником од октобра 1922 г. (Сл. Нов. бр. 257), — већ још и:

а — нарочита оспособљеност потребног особља, у смислу правила о полагању испита кандидата за наутичарске чинове у трговачком бродарству (Сл. Нов. бр. 108 од 1922 г., са допунама од ДРСБр. 7735 од 8-УШ-1925 г.);

6 — одобрење за пловне објекте у том смислу, да сваки плован објекат (бродови, тегљенице, дереглије, чамци преко 20 тона носивости) мора имати нарочиту „дозволу за пловидбу“, коју им издаје Министар Саобраћаја. За дереглије и чамце до 20 тона носивости, дозволу дају капетаније пристаништа — 5 23 закона о капетанијама пристаништа.

2

Са подношењем молбе поданик стиче „формално право на решење његовог тражења"). У извесним случајевима законом

ђ Где управа има решавати, наметнута јој је форма одлуке: писменост образложавање и везаност за једном донесену пресуду. Али и све остале њене изјаве, којим грађанима нешто ззповеда или забрањује, двострано су «обавезне: не само да оне природно везују грађане, веб пре свега и саму управу која их је издала — проф. Нафзсћек у навед. делу стр. 4.

. о»