Policija

1652 5

је одређен чак и рок у коме је власт дужна предузети поједине радње законом предвиђене за решење покренутог питања. Такав случај предвиђен је у закону о радњама, за предузећа. из чл. 31, и то у чл. 88, 34, 36. Затим, при давању одобрења · од стране коморе, у смислу чл. 5 закона о радњама.

Слично наређење налази се и у чл. 35 правилника Ф гостионицама, кафанама: одређен је рок од три месеца у коме се покренути захтев има расправити. Наређење врло корисно. |

1 — Настаје питање: нашта власт има да обрати пажњу при расправи тражене дозволе»

Тежиште одговора лежи у самој делатности, која се намерава предузети. У том погледу мора се обратити нарочита пажња на то, да ли намеравана делатност у области радња, или акт индивидуалне воље ван области радња, може ма у чему повредити ма који од јавних интереса које је полиција дужна штитити и повреде истих предупређивати и одклањати.

Које је јавне интересе полиција дужна штитити, — то зависи од полицијског права онога времена у коме се дотично. питање расправља. Ти јавни интереси обележени су у оним законским наређењима која излажу и прописују сам задатак полиције. То су прописи чл. 12 с погледом и на чл. 41 закона. о уређењу округа и срезова, 6 326 казненог закона и чл. 2: тач. 3 уредбе о устројству Министарства Унутрашњих Дела. Речено једним општим изразом: одржање општег јавног реда, мира и безбедности у друштву односно држави.

Појам „јавног интереса“ неда се укалупити у један систем. Гледиште законодавца о томе, шта захтева јавни интерес, није увек исто, колебљиво је. Подлежно је промени.) Са променом назора о томе, мењају се и захтеви који се појединцу могу поставити. У прилог томе Др. Гапсепзјејп наводи, да законодавац може једну обртву делатност потпуно забранити, сматрајући је несагласном са јавним интересом; доцније, под извесним претпоставкама, може је ипак допустити, ако дође до сазнања, да код дотичне делатности постоји само. могућа противправност.

5 Шта је полициски, не одређује се једном за свагда, већ се мење према потребама социјалног заједничког живота. -— Одлука врховног Суда. (Апзећића, Рапе М 14),