Policija

— 636 —

ским анкетама, а о којима је већ било речи у „Полицији“ за 1925. При овој Контроли постоје централне архиве, које прикупљају сав рад покретних бригада, досијеа свих индивидуа које су икада имале посла са покретним бригадама од њиховог оснивања, фотографски регистри криваца по специјалитету као и међународних злочинаца и хохштаплера.

Стварање железничких путева и велики транспорти истим изискивали су једну организацију нових полицијских служби, које имају не само да осигурају ред у станицама и безбедност линија, већ и да истражују злочине и крађе које се десе по возовима. Ове службе биле су поверене агентима који су названи још у почетку „специјални комесари“. То је закон од 15.—21. јула 1845. који је дао уређење овој железничкој полицији,

До 1913. године постојао је при Министарству Унутрашњих Дела Главни Комесар, који је водио контролу над железничком полицијом, доцније декретом од 7. септембра 1913. он је замењен са Генералном Контролом службе административне полиције, која је придодата Дирекцији Генералне Безбедности.

Доцније ови су комесари установљени и по варошима са немирним становништвом, у већим индустријским центрима или где има много странаца, и под надзором префеката они чине велике услуге, Тако се ова железничка полиција постепено претварала у општу полицију или како је Французи зову административну полицију да би избегли израз „политичка“. Она игра једну врло важну улогу нарочито после 1. маја 1899, када је служба контра-шпијунаже одузета од Министарства Рата и дата Г енералној Безбедности.

Остаје ми, да би допунио сва кратка обавештења, да наведем службе које зависе директно од Генералне Контроле службе административне полиције и функционирају у Генералној Безбедности. Ове службе су четири на броју и управљане су комесарима ван класа (најстарији комесари) или са по једним специјалним комесаром.

1. Служба општих обавештења која има за задатак надзор над групацијама или индивидуама опасним по државну безбедност, другим речима политички одсек;

2. Служба трка и коцке која има за задатак да спре-