Policija

— 637 —

чава тајне опкладе на хиподромима, надзор над коцкарским играма по бањским казинима и угушивање тајних игара на целој територији;

3. Служба за општи попис странаца;

4. Фотографска служба, која концетрише фотографије сумњивих а и снабдева фотографским материјалом покретне бригаде, које имају Бертијонове метричне апарате.

У Француској нема јединства у полицији већ је она двојна: општинска већим делом и државна. Све вароши, села и поља имају општинску полицију изузев вароши: Париз, Лион, Марсељ, Тулон, Ница, које због велике агломерације изискују нарочите мере безбедности и веће кредите, што је у стању само држава учинити.

Услед угрожене безбедности у 1907. уведена је државна криминална полиција у облику покретних бригада, којих има сада 16. подразумевајући ту и централну при Дирекцији Генералне Безбедности. Остала полиција је општинска и на челу ових локалних полиција стоје председници општина а по већим местима наименовани су државни комесари декретом Председника Републике а на предлог Министра Унутр. Дела, који су подчињени у дисциплини и хијерархији Министарству Унутрашњих Дела односно Генералној Безбедности. Плата је ових комесара као и улагање за пензијони Фонд на терет општина.

Ипак, мање, више, све је централизовано у Дирекцији Генералне Безбедности и одатле иду све наредбе напред поменутим полицијским јединицама као и префектима, који су овој Дирекцији подчињени у погледу јавне безбедности изузев префекта Париза, који зависи директно само од Министра Унутрашњих Дела и њему само даје рачуна о своме раду.

На челу „Безбедности“ стоји човек пун енергије и животне виталности, Господин Жан Кџан, који је ово тешко место заузео у младим годинама. Примивши ову тешку функцију одрекао се мирног породичног живота, сваке интелектуалне спекулације, дистракција, и увек ћете га затећи заваљеног у директоријалној фотељи, коју окружују стотину телефонских кључева и разнобојних електричних дугмета за позиве. Свакога секунда, дању или ноћу, какав министар, префект, комесар, или обичан грађанин, могу га потражити за озбиљне