Policija

— 645 —

Ма да свако кривично дело има и својих особених околности које је немогуће све унапред предвидети, ипак сматрам, да сам напред наведеним изложио све оно што ће смањити преписку при ислеђењу за доношење одлука у погледу расправљања кривичних дела које жандарми по чајчешће чине те како би и извршиоци истих брзо и правилно искусили и заслужене последице.

Бер. Ј. Бабић административни капетан !. кл. судске струке,

О ПОСЛОВНИЦИМА ОБЛАСНИХ СКУПШТИНА И УРЕДБАМА, КОЈЕ ОБЛАСНЕ СКУПШТИНЕ ИЗДАЈУ НА ОСНОВУ ЗАКОНА О ОБЛАСНОЈИ СРЕСКОЈ САМОУПРАВИ — ОДЛУКА ОПШТЕ

СЕДНИЦЕ ДРЖАВНОГ САВЕТА ОД 28. И 30. МАЈА 1927. ГОДИНЕ БР. 19. 262.

По чл. 62. закона о обласној и среској самоуправи О6ласна Скупштина прописује свој пословник, а по чл. 64, истог закона Обласна Скупштина има право да издаје своје уредбе о унутрашњем устројству и пословању обласних самоуправних власти, завода и установа.

Ови се пословници и уредбе достављају Великом Жупану ради проглашења, а Велики Жупан има право по чл. 66. закона о обласној и среској самоуправи задржати од продглашења исте, кад год нађе, да су у сукобу са којим од постојећих закона.

Правилност одлуке Великог Жупана о задржању од проглашења пословника односно уредбе цени на основу чл. 103. Устава, чл. 4. закона о Државном Савету и Управним Судовима и чл. 66. закона о обласној и среској самсуправи Државни Савет.

Да би задовољили интересовање о пракси Државног Савета по овом питању, изнећемо неколико случајева расправљених у Државном Савету, који носе општи карактер.

Велики Жупан Врбаске Области задржао је-од проглашења пословник Обласне Скупштине Врбаске Области, из-

ПОЛИЦИЈА 3