Policija

— 646 —

гласан 8. априла 1927. године у седници Обласне Скупштине, са разлога, што је,одредбом 5 2. пом. пословника повређен чл. 53. закона о обласној и среској самоуправи, јер се 5-ом 2, пословника предвиђа, да редовно заседање траје све док Обласна Скупштина не сврши свој посао, а према последњој алинеји чл. 53. пом. закона редован сазив Обласне Скупштине траје све док Велики Жупан у име Краљево не закључи сазив Обласне Скупштине.

Поред овог Велики Жупан задржао је од проглашења пом. пословник још и са разлога, што сматра да је чл. 53. пом. пословника у противности са последњим ставом чл. 60. "пом. закона, јер је 9-ом 58. пом. пословника дато право Председнику Скупштине, да казни обласног посланика губитком дневнице од пет дана, а по чл. 60. последњи став пом. закона право кажњавања обласног посланика припада Обласној Скупштини, која казну изриче на предлог председника.

Пето Одељење Државног Савета одлуком својом од 29. априла 1927. године бр. 18911 предложило је Општој Седници Државног Савета на основу чл. 103. Устава, чл. 4. закона о Државном Савету и Управним Судовима и чл. 66 закона о обласној и среској самоуправи, да донесе одлуку: да пословник обласне скупштине Врбаске Области, изгласан 8. априла 1927. године у колико се односи на 66. 2 и 53. последњи став нема основа у закону са разлога напред изложених. Даље Одељење је нашло: да је неумесно становиште Великог Жупана, да је последња алинеја 5 53 пом. пословника, по којој председник Обласне Скупштине има право на употребу силе, ако се посланик не покори одлуци обласне скупштине, противна уставу и позитивном законодавству, пошто право на употребу силе по мишљењу Вел. Жупана припада органима управне власти и то само у случајевима законом предвиђеним. Ово становиште Великог Жупана неумесно је са разлога, што одељење налази, да последња алинеја 5 58, пом. пословника предвиђа само заштиту рада у Скупштини од недисциплинованих посланика и гарантију за извршење изречене казне. Одељење је даље нашло да се не може усвојити ни становиште Вел. Жупана, да је одредбом чл. 13. пом. пословника, по коме скупштински одбори имају право, да на