Policija

— 648 —

ОРИЈЕНТИРАЊЕ ЖАНДАРМА У СТАНИЧНОМ РЕЈОНУ.

Да жандарм узмогне вршити своју службу ваљано и" успешно, неопходно је нужно, да упозна прилике и одношаје онога краја, у којем се у служби налази. Према томе чим. жандарм дође у неки нови станични рејон, треба да чим; прије и што потање упозна сва места и особе, јер ће тим лакше и успешније моћи да врши своју службу.

Нарочито треба командир станице да уз познавање места и особа чим прије обиђе цијели станични рејон, јер ће само онда моћи да што боље управља и одређује службом

Сваки жандармеријски подофицир и жандарм треба поименице да у свом станичном рејону потанко познаје: шуме, шикаре, поља, пашњаке и ливаде, винограде, реке, потоке језера и баре, брда, долине и увале, рушевине и градине, шпиље, гудуре, те разне стазе и путеве.

Гледом на свој надзорни станични рејон треба да сваки: познаје географски опис, површину у квадратним километрима, број становника, раздиобе у опхођање (патроле), затим границу са суседним жандармеријским станицама, разне објекте, те врсте и нарав тла; треба да познаје сва села, заселке, хрпе кућа и поједине куће, салаше, ханове и чарде, фабрике, каменоломе, млинове и радионице било које струке, онда разне комуникације (железничке, паробродарске, аутомобилске,. трамвајске и тад.).

Жандарм треба да у свом станичном рејону добро познаје све јавне званичнике и надлештва, угледне и поуздане особе, онда богаташе, велепоседнике и властелине, те све оне особе, које с пузанством обзиром на свој положаји радње у додир долазе, као што су трговци, занатлије, кафеџије, крчмари и т. д. од којих се увек нешто дознати може; коначно треба у главу да позна све оне особе, које би било из: којег разлога могле бити погибељне за јавну сигурност и поредак, као што су то обичви разни безпосличари, бокци, просјаци, битанге и скитнице, а особито цигани.

Угледне и поуздане особе треба жандарм зато да познаје, јер ће му ићи на руку при вршењу сигурносне службе.. од којих ће добивати поуздане обавијести, те ће између њих изабирати и своје поузданике (конфиденте).