Policija

— 649 —

Погибељне по јавну сигурност и поредак особе треба да жандарм потанко и у главу познаје, јер ће у случају, кад «се догоди какво противзаконито дело, одмах по прилици моћи да снађе или барем да наслути; ко би га извести могао, па ће онда код тога моћи и да тражи можда украдено и прикривено добро.

Особито су по јавну сигурност и поредак погибељни разни сумњивци, онда комунисти и анархисти, а и сви они, жоји су већ било ради којег простог злочина кажњени били чили се зна, да су спремни и кадри, да га изведу.

Погибељне особе по јавну сигурност и поредак треба тачно и особно познавати, да се у случају потребе може увек дати тачан опис, по коме ће се пронаћи моћи, те да их се узмогне у свако доба контролирати и свагде препознавати (на сајмовима, прошћењима, зборовима ит. Д.)

Погибељне особе могу се упознати пригодом вршења „сигурносне службе по станичном рејону, контролирањем и „преметањем код сумњиваца, запитивањем код поузданих „лица пригодом одмора и у свим иним приликама.

Поузданици (конфиденти) су оне особе, које жандарму дојављују, ако ко снује или је већ починио какав против"законити чин, те му дају и податке, по којима се може до "успеха доћи.

Са поузданицима треба да се поступа врло опрезно, сусретљиво и уљудно, те их се не смије никада ни никоме без њихове приволе одати.

За поузданике треба узимати онакве особе, које својим "звањем и положајем или иначе долазе врло често у додир "са пучанством, као што су: трговци, лугари, пољари, крчмари, кафеџије, конобари (келнери), кочијаши, носачи, кућарци, «слушкиње, праље, примаље и т. д.

Пријавама поузданика нека се жандгрм послужи само за своју особу, дакле нека никоме не одаје, што је и од којег, поузданика дознао; у својим пријавама на области нека поуз„даника у опште викада не спомиње, него нека тако наводи, као да је све сам дознао и извидио. | Код сумњивих особа треба да жандарм потанко познаје "њихове обитељске, родбинске, пријатељске и имућствене при„лике, начин њиховог живота и врсте занимања, којој врсти