Policija

1 ево Е

хтео сведочити у извиђању какве иступне кривице, не

може за то бити кажњен по 5 100. Крив. Суд. Пост. ако

се та иступна кривица, не извиђа и не суди по Крив.

Суд. Постуаку, него се извиђа и суди по Полиц. Уредби,

А не може ни по чл. 110. општинског закона ни по

5 327. казненог законика, јер ту предвиђена дела друге

су врсте,“

Мишљење изражено у овој одлуци тачно је само са формалног гледишта, али не и са гледишта суштине и принципа нашег казненог закона, у коме, поред осталих, доминирају и ови принципи:

1. Сведочење пш вештачење јавна је дужност коју, по самом закону, морају испуњавати сва лица способна за сведоке и вештаке. За злочина и преступна дела ово је одређено у 95 89, 92 и 100 кривич. Суд. пост., а за иступеу 5 35 Полиц. Уредбе, који гласи:

„Сваки је дужан, о оном што зна сведочити и власти истину казати, или оно, на што се заклети може.“

9. У циљу одржања Правног порешка свака повреда одредаба казненог законодавства, извршена чињењем или нечињењем, мора се, По Правилу, репарирати, било казном било којим другим законим средством, им

3. У недосташку извесних одредаба у специјалним законимо имају се Применшти одредбе општег закона о истој материји.

Као санкција за невршење дужности сведочења, вештачења и полагања заклетве у злочиним и преступним делима, у 5 100 кривич. суд. пост. предвиђен је притвор као принудна мера. Пошто се у Полиц. Уредби не налази слична одредба, то је овај законски пропис примењиван и код иступа све до доношења горње одлуке Касац. Суда, која је одједном прекинула ову шесетогодишњу праксу, и на тај начин посредним путем поништила принцип дужности сведочења, вештачења и полагања заклетве у иступним делима, који је тако јасно изражен у 5 35 Пол. Уредбе. ·

Овом одлуком Касац. Суда није само знатно отежан репресија иступних дела на штету правног поретка, већ је још и створена могућност несавесним сведоцима и вештацима да уцењују тужиоца или туженог, а овом злу треба што пре стати на пут. Ово се може постићи на два начина: а)