Policija

5 668 =

Зато будимо опрезни приликом службених разговора преко телефона и неостављајмо незакључане и без надзора „наше канцеларије.

Светозар И. Жунић, жандармериски капетан | кл.

ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА

1 Суду општине вар. Лозовик:

Срески поглавар морао је по закону задржати од извршења наредбу тога суда, којом је на основу 5 326 казн. зак. предвидео казну за сведоке и вештаке, који одбијају да сведоче или вештаче у иступним делима, или на дате исказе неће да се закуну, јер се на основу овог законског прописа могу доносити наредбе општег карактера само о оним објек"тима, који су у њему изрично побројани, (безбедност, саобраћај, ред, морал, здравље и т. д.), а при том нису предвиђени -— регулисани — ниједним законским прописом.

Похвално је за општински суд што је покушао да нађе „лека једном великом злу, које у знатној мери отежава, а доФбрим делом и онемогућава ислеђење и пресуђење иступних „дела. Желети је, да се на њега угледају и меродавни фактори, и да ово питање што пре регулишу законским путем у интересу репресије иступа.

Ствар за сада овако стоји:

По тражењу Мин. Правде Касациони Суд донео је 31 јануара 1911 г, под Бр. 1004 начелну одлуку ове садржине:

„Иступне кривице из треће части казн. законика ислеђују се и суде по свом нарочитом поступку, а то је по Полицијској Уредби од 18 маја, 1850 год. Законик о поступку судском у кривичним делима од 10 априла, 1865 год. важи само за извиђање и суђење злочина и преступа (5 1. Крив. Суд. Пост.) а не и иступних кривица, осим кад ове изузетно по 95 168. и 210. Крив. Суд. Пост. извиђа и суди првостепени суд уз какав злочин или преступ или кад се кривица, коју је суд био узео као злочин или преступ, на претресу покаже жао иступ. Према томе, сведок или вештак, који не би