Policija

— 661 —

Ш Суду обдштине вар. Вучитрн: Министарство Унутр. Дела стоји на гледишту да се из

нашег држављанства редовним путем може иступити само по уредном добивеном отпусту.

Св. Бр. 2182. М Милутину М. Маринковићу, председнику општине Ст. Аџибеговац :

Као и сви остали грађани тако и свештеници имају „право удруживања, збора и договора“ — чл. 14. Устава. За извиђање иступних кривица које свештеници учине у

службеној дужности надлежни су духовни судови. — чл. 173. зак. о црквеним властима.

У

Б. М. Побовићу, општ. деловођи — Љубовија:

Одредба чл. 302 фин. закона за 1927.128. год. односи се само на чиновнике који на дан 1. децембра 1925. год. нису имали пуних 10 година службе, која се по закону рачуна за пензију.

Ова одредба не може да се односи на пензионисање чиновника који се врате у државну службу, пошто је њима већ признато право на пензију, - које им се као стечено не може поништити.

У означене рокове у пом. члану финансијског закона за 1927.128. год. за стицање права на пензију рачунају се, поред ефективних година службе, и године по чл. 137. зак. 0 чиновницима као и по чл. 282. финансиј. закона за 1922.128. год.

Приликом реактивирања пензионисани чиновник мора да испуњава услове који се траже по садашњем закону о чиновницима и осталим државним службеницима грађанског реда. Према томе он мора да има школску спрему за одговарајући положај прописану законом о чиновницима од 1923. год.

Пензионисаном чиновнику приликом реактивирања не могу се рачунати године службе проведене у самоуправној служби за пенаију и напредовање, ако је уживао државну пензију за време самоуправне службе.

Полиција 4.