Policija

— 617 —

«свију језика морални и правнички појмови изражавају или подједнаким речима, или речима, које су постале из једног чистог корена (например, јиз и јизш а, Кес! и Сегеси окен, „право и правда, и т. под.).) У вези са тим и друштвена „оцена кривичних дела свагда је везана са моралном оценом, „а то не можемо да игноришемо, јер правосуђе, које мора испитати народне интересе, не може да не води рачуна о моралним појмовима народа и да не тежи потпуној, у колико је то могуће, хармонији са тим појмовима.)

Услед свију горњих разлога нећемо ни мешати право „са моралом, ни спроводити потпуно одвојење првог од другог. И морал и право самостални су, али код њих постоји и мора постојати веза, услед које правна оцена дела не може потпуно негирати моралну оцену истог дела, која, као што „смо већ видели, а нарочито у сфери кривичног правосуђа, у „многоме зависи од мотива кривичног дела. Мотив, дакле, је важан не само са психолошког и етичког, већ и са кривично „правног гледишта.

У колико желимо потпуно расветлити кривично дело и најправедније и најцелисходније одредити казну за то дело, не можемо то учинити, ако не нађемо и не оценимо мошив тог дела. Узмимо, например, убицу, који није досада извршио ма које кривично дело и први пут изашао пред суд. Са једне стране он је кривац новајлија и то му говори у прилог; са „друге стране извршио је једно од најтежих и најоласнијих дела и то говори врло озбиљно против њега. Не можемо ни изабрати потпуно одговарајућу казну, не можемо чак ни дати праву и потпуну слику целог тог догађаја, ако не пронађемо мотив, који је изазвао кривчеву одлуку да изврши то своје дело.

Ако будемо видели, да је учинилац убио своју жртву реванширајући на тешку ничим неизазвану увреду од њене "стране, или да је он извршио своје дело под утицајем оправдане страсти, која га је обузела са стихијском неодољивом снагом, ти мотиви утичу на нас у том правцу да будемо много

55 2) В. Соловјов: „Право и правственост (морал)“, 1897, (руски), стр

2) В. подр. Чубински: „Етика и кривично правосуђе“ (Летопис „Матице Српске“, књ. 310, св. 2—8., 1927.).