Policija

— 618 —

блажи у репресији и да признамо, да се пред нама налази т,зван. случајни кривац, који не прети озбиљном опасношћу друштвеном и правном реду, те код обичних животних прилика не би учинио кривично дело. Али гко се уверимо, да је овај новајлија извршио своје дело из користољубља или без икаквих озбиљних разлога, већ само због неке нарочите свирепости или крволочности, имамо пред собом заиста компликован задатак, који није лако да решимо. Није он типични средњи кривац, који би личио на већину криваца, јер за њу је карактерно, да не постоји код ње ни дело од велике тежине, ни оригиналност личности. Није он у исто време никако ни навикнути или професионални кривац, ни тим више случајни кривац. Представници антрополошке школе ће тврдити, да је рођени кривац. Представници социолошке школе неће на то пристати, јер та школа још не види у науци деста података. у прелог тврђења да постоји фатална веза између урођених. наклоности и кривичних дела, те је у исто време убеђена да се горње наклоности могу мењати услед озбиљних сопиалних. утицаја, а нарочито доброг васпитања. Али за њих ће доћи потешкоћа код смештења овога кривца у одређену категорију њихове класификације криваца. Најзад, представници. класичке школе у кривичноме праву ће се задовољити тврђењем, да код спо»енутог кривца постоји нарочита зла воља.

Међутим, не обазирући се на сву наведену различитост“ погледа и схватања, ако поред личности извршиочеве и дела, које је учинио, најдажљивије проценимо онај мотив, који га је побудио на извршење дела, поред свију горњих потешкоћа у класификацији, могу се сви измирити на практичком 3акључку, да је за горњег кривца потребно изабрати ону репресивну меру, која би могла у току времена смањити његову злочиначку енергију, а у исто би време донела са собом. доста сигурности за друштво, те би му дала гарантије против, даљих могућних тешких радња овог зликовца, макар и новајлије.

Као што видимо, на тај начин, чак и код веома спорних у нашој науци случајева, који су тешки са гледишта правилне класификације криваца, проучавање мотива потпоможе нам да дођемо до резултата, који су повољни за одређивање казне у духу праведности и заштите друштвених интереса, Исто се види и код других комбинација. Узмимо, на пример, упорног