Policija

— 616 —

човечанске радње. То су аксиоме савремене психологије, разуме се ако се говори о радњи нормалног човека, а не лудог. Ако не познајемо мотив учињеног дела и док га не сазнамо, не можемо ни схватити, нити појмити смисао и значај макаквеучињене радње, као што је то перфектно изразио један од: француских писаца у формули: „Ропг сотргепдге Је јан, 1 јаше соппаште Је роштаио!“ (зашто), т. ј. тај узрок, тај унутрашњи мотор, који је изазвао одлуку на учињење дела и. који се зове мотив.

Исто се односи и на свако кривично дело. И оно се свагда јавља као резултат одређеног психичког процеса, код којег мотив, који је постао у свести човека и дао му импулс за извршење радње, игра очигледну и велику улогу. Услед, тога, ако игноришемо мотив, постаје за нас немогуће да схватимо исшиншту психолошку природу кривичног дела, дакле и да га разумемо.

Још важнија је улога мотива за едичку оцену сваког дела, а у том броју и кривичног. Једна иста чињеница може имати потпуно различну етичку вредност, јер процењивање: те вредности зависи од квалитета мотива, који осветљава моралне корене чињенице и показује нам њен етички карактер. Не можемо на пример, посматрати подједнако једног добротвора, који чини своја добра дела из чисте љубави

"према ближњима, и другог, који чини исто али услед тежње: да добије одликовање или да мало поправи своју ранију доста гадну репутацију.

А та морална оцена, као што ћемо одмах видети, врло: је важна и за правничку оцену, а нарочито ако је у питању кривично дело.

Заиста, сада су пропали стари покушаји, који су тежили. да потпуно сџоје право и морал, те који су давали понекад. тешку кажњивост моралних дела и личне аморалности и нарочито се изразили у злоупотребама инквизиције, Ипак са друге стране нису успели обратни покушаји, који су имали. за циљ да потпуно одвоје право од мбрала. У том правцу доста је навести, да као што је уз помоћ филолошких студија показао познати руски филозоф Владимир Соловјов, „човечија реч на свим језицима беспрекорно сведочи о најтешњој унутрашњој вези између права и морала, те се код.