Policija

— 665 —

те за већи број чланова нема кредита. У томе је разлика у' погледу додатака на чланове породице између сталних и привремених жандарма.

ХШ Владиславу Р. Живановићу, деловођи општине горњокоморичке:

У 5 374 грађан. зак. вели се: „Коме припада право на уживање туђе ствари, онај може туђу ствар, само сушшину њену не нарушавајући, без сваког ограничења уживати.“

Јасно је, према овоме, да улова не може сећи шуму са земљишта на коме има право уживања, јер би се тиме изменила суштина — природа — овог земљишта, али може из шуме извлачити суварке и на земљу пала дрва, искоришћавати жир и остале шумске производе. Ако удова нема никаквих других прихода за своје лично издржавање, или су јој ови недовољни, може се обратити старатељском судији, и молити да јој одобри сечу једног дела шуме.

ХМ Суду општине бумловачке:

По чл. 172 финан. закона за 1927-28 год. заменици и заступници општинских деловођа у сиромашним сеоским општинама имају право на државну помоћ само у случајевима кад не примају принадлежности из које јавне касе. Под јавним касама подразумевају се и касе самоуправних тела. За остало видети одговор под М!.

Св. Бр. 1051.

ХМ Суду општине ваганешке:

У „Полицији“ Бр. 9—10 за ову год. објашњено је да не“ постоје нарочити законски прописи о дневници и накнади осталих трошкова за службена путовања општинских часника и службеника, те да с тога њихова висина зависи од буџетске могућности и одлуке одбора.

Св. Бр. 972.

ХМ Михаилу Д. Милошевићу, деловођи општине уровичке:

Тражено објашнење о изради пореских распореда дато. је у прошломе броју „Полиције“.