Policija

— 667 —

ХМ НЦветку Петровићу, писару општине завлачке:

У 5 187 грађан. суд пост. речено је које се исправе сматрају за јавне, а по тач. 2. овог законског прописа и приватне исправе, т.ј. исправе које су сама приватна лица саставила и потписала, или само потписала „равнају се јавној исправи,“ кад су потврђене од суда или полицијске власти. Из овога не треба изводити закључак да приватне исправе влашћу потврђене имају исту доказну вредност као араве јавне исправе, т. ј. да се увек могу сматрати као потпун доказ, јер је за ово потребно да је исправа издана од саме власти или органа „по законом кругу власти“ (5 188). Само овакве исправе потпун су доказ према свима и свакоме за све правне факте у њима констатоване, док приватне исправе влашћу потврђене не морају увек да буду меродавне за трећа лица. .

Опширније о овој ствари видети у Полиц. Речнику од Д. Ђ. Алимпића (Књ. ПЦ, рубрика Исправе).

2. Имање о коме је реч својина је удове, задобивена наслеђем од умрле ћери, а по њеној смрти наследиће га кћи из другог брака. Ванбрачна деца немају право законског наслеђивања (5 409 грађан. зак.)

ХУШ Суду општине бистричке По чл. 30. зак. о водама општински суд са одбором мож= давати одобрење само за подизање воденица — 80точара ако се њиховим радом не би никоме штета наносила.

ХХ Суду општине нересничке: За доношене одлуке о поклону општин ког непокргтног

имања надлежан је општински збор — чл. 33 тач. 3. зак. 0 општинама.

Своју одлуку о овоме збор доноси по предлогу општинског одбора — чл. 86 тач. 18. нстог закона.

Решење збора важи кад га одобри Државни Савет.

Св. Бр. 2139.