Policija

— 671 —

ХХМШ Суду општине прждевске:

За извршење судских одлука по предметима новчаних тражбина надлежне су државне полицијске власши (55 461 __463 грађан. суд. пост.), а за вршење пописа по правилу су надлежне општинске власти, а државне полицијске само по изузетку — кад се шмовина коју шреба пописаши налази у месту где је седиште држав. полицијске власти. — 5 456. од 2. истог. зак У овом смислу треба разумети и одлуку Касац. Суда Бр. 925.—1913. год.

За продају пописане имовине у циљу извршења ових судских одлука надлежне су само државне полиц. власти — 55 472.—490.

Опширније о овоме видети у Полиц. Речнику од Д. Ђ.. Алимпића (рубрике: Извршење судских одлука, Попис Продаја).

Св. Бр. 1110.

ХАХ Суду општине радолишке:

За лоношење решења о ослобођењу од непосредног пореза, по закону о овом порезу надлежне су финансијске управе. Како се по закону општински прирез одређује само по непосредном порезу, то се решењем о смањењу овог пореза смањује и општински прирез. Али пошто је општински“ прирез утврђен општинским буџетом и проведен кроз књиге, то се и за ослобођења од овог ириреза мора донети нарочито решење. Ово решење доносе суди одбор општински у два примерка, од којих се један доставља финансијској управи а други прилаже уз годишњи порески рачун као докуменат по коме је прирез смањен.

Св. Бр. 1208.

ХХХ Суду општине врањачке (срез ариљски): Објашњење Ген. Дир. Пореза Бр. 92885 —1927. год. још увек је на снази. Лица која пријављују радње по ТБр. 95. и 96. плаћају само таксу из та два тарифна броја, а не и таксу -_ БВ 1. 2. За издавање оружних листова на територији Србије: