Policija

— 675 —

»

ХХХУШ Суду општине бучуметске (срез јабланички):

Пошто се решења о замени досуђене казне у смислу 59315, Зби 318 казн. зак. и 5 49 полиц уредбе односе на начин извршења казне досуђене извршном пресудом, и пошто ова процедура спада у надлежност извршних а не у надлежност судских власти, то се против њих не може изјављивати жалба првостепеним судовима у смислу 5 5 15 и 16 полиц. уредбе. Како пак нигде у закону није прописано да се против њих могу подносити жалбе са суспензивним дејством вишим извршним, претпостављеним властима, то су ова решења одмах извршна. Претпостављене власти могу их расматрати само во праву надзора над радом нижих власти, али ово није везано за рок нити им одузима карактер извршности.

Св. Бр. 1591.

ХаХ

Добривоју Т. Николићу, деловођи општине дејанске:

Из чл. 120. зак. с општинама јасно се виде, да плата жмета удгљеног од дужности припада његовом заступнику. ХТ,

и. В. Смиљанићу, архивском чиновнику — Валћово:

Изузетно од одредбе чл. 14. зак. О чиновницима привремена служба подофицира у грађанској служби траје 1 годину а не 3 године. После овог времена они постају стални чиновници, ако испуњавају услове који се траже по чл. 73. зак. о устројству војске и морнарице. Као сталним државним службеницима грађанског реда имају им се одредити пензијске принадлежности по закону о чиновницима, а према годинама службе које се по чл. 137. овог закона рачунају за пензију.

Према овом законском пропису вама би се за пензију рачунале године службе проведене у жандармерији као и ратне године, а према чл. 24. зак. о чиновницима и време привремене службе.

| ХИ Суду општине средњеречке (срез моравички):

Тражено објашњење о наплати приреза 5009 и 309" дато је у прошлом броју „Полиције“ (стр. 571).

Св. Бр. 802.