Policija

676

ХШ

Вукашину Ћ. Цвешковићу, писару општине катлановске: У смислу чл. 82. финансијског закона за 1927|28 год. општински прирез може се разрезати и на непосредни порез на плату општинског особља али највише до 259%;. Ако је разрезан преко ове стопе, треба тражити ослобођење преко финансијске управе.

ХН

Станку Р. Матшићу, благајнику општине д. мушничке (срез параћински):

1. Пропис чл. 82. финанс. зак. за 1927|28 год. односи се само на порез гостионичара и месара ван Србије и Црне Горе према објашњењу Ген. Дирекције Пореза од 22 јула ове год. Бр. 82781.

2. По мишљењу уредништва обласне контроле надлежне су за преглед свију непрегледаних рачуна самоуправних власти од дана ступања на снагу закона о Главној Контроли (од 10 јула 1922 г.), јер се у чл. 97 зак. о овој контроли вели: „који су до сада подлежали Главној Контроли...“

ЕМ · Суду општине ритонечке:

Према начелној одлуци опште седнице Касац. Суда од, 22 јуна 1922 год. Бр. 5106, одредба тач. 1. 5 327. казн. зак. примењује се само на случајеве неодазивања позиву власти, који нису санкционисани нарочитим законским прописом. Према томе ова одредба не може се применити на окривљеног по иступним делима, јер је у 9 21 полиц. уредбе прописано да се овакво лице—ако се не одазове позиву иследне власти — има „чрез пандура“, т. ј. стражарно дотерати. О овоме треба претходно донети кратко и мотивисано решење, с позивом на овај законски пропис.

(Св. Б6.:975.

ХМ

Суду општине водањске:

1. Ни кривич. суд. пост. ни полиц. уредба не предвиђају заклетву као главно доказно средство, већ само као допуњујуће